De winter komt eraan! Het is niet alleen de gedachte aan eindeloze uren in de donkere, koude en sneeuwschuivende uren. Het wisselen van banden is een ander onbemind – en duur – ritueel dat gepaard gaat met de komst van het koude seizoen. Zijn winterbanden echt nodig? Niet alle Nederlanders voelen hetzelfde. Volgens een onderzoek van de Tyre and Rubber Association komt ongeveer 2 procent van de automobilisten de winter door zonder winterbanden. Meer dan de helft van de respondenten die zeiden dat ze in de winter geen banden verwisselen, zei dat dit kwam omdat “loodbanden goed genoeg zijn”.
Winterbanden of all-seasons.
Winterbanden zijn gemaakt van zacht rubber dat zelfs bij lage temperaturen flexibel blijft, wat zorgt voor een betere grip op sneeuw en ijs en op koude en droge oppervlakken. Het rubber van banden met volledig profiel wordt hard als de thermometer 7 C of minder aangeeft. Ja! Winterbanden zijn verplicht. De resultaten van onafhankelijke tests van winter- en terreinbanden op sneeuw en ijs zijn duidelijk: winterbanden zijn beter.
Wat blijkt uit onderzoek?
Volgens US Consumer Reports is de gemiddelde afstand die een auto met winterbanden van iets meer dan 30 mph kan afleggen in matige sneeuw 18 voet. Met gelaagde banden duurt het 23 meter om te reizen. Wat nog belangrijker is, is dat remmen en bochten nemen in besneeuwde of ijzige omstandigheden veel veiliger is met winterbanden. De ANWB heeft een aantal testauto’s getest op een weg waar winterbanden iets meer dan zes meter nodig hebben om met zo’n 16 km/u volledig tot stilstand te komen. Het voertuig uitgerust met all-loopvlakbanden ging bijna twee keer zo lang mee.